Mechanizovaná brigáda v Prešove je sprofesionalizovaná na vyše 87 percent

27.10.2004 Celý región

Na vyše 87 percent boli k 30. septembru t. r. sprofesionalizované jednotky a útvary mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta. Stopercentný stav je...
Na vyše 87 percent boli k 30. septembru t. r. sprofesionalizované jednotky a útvary mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta. Stopercentný stav je už v mechanizovanom prápore v Trebišove, ženijnom prápore v Michalovciach a na veliteľstve mb v Prešove. Informoval o tom na tlačovej konferencii v Prešove 26. októbra veliteľ mb Miroslav Kováč.

Do služby v Ozbrojených silách SR prijali jednotky a útvary mb v tomto roku dovedna 597 ľudí. Smerné číslo bolo podstatne nižšie - 401. Kováč preto s týmto postupom vyslovil spokojnosť. Podľa neho celá mb bude úplne sprofesionalizovaná v roku 2005. Mechanizovaný prápor v Michalovciach dosiahol sprofesionalizovanie na 82 percent a prápor logistickej podpory v Prešove na vyše 78 percent. Na ich príklade Kováč dokumentoval rýchly postup profesionalizácie - v roku 2003 oba útvary ešte v zásade fungovali na vojakoch povinnej služby.
Regrutanti sú prijímaní na základné funkcie - strelec a vodič. Všetky špeciálne funkcie sú obsadzované vojakmi z povolania.
Veliteľ mb tiež konštatoval, že ak sa v treťom období výcvikového roka 2004 vyskytli nedostatky napr. na dvojstupňovom veliteľsko-štábnom cvičení s čiastočným vyvedením vojsk celej mb do výcvikového priestoru Lešť, tak spôsobila ich aj profesionalizácia. \"Nevyhovárame sa na to, len konštatujeme, \" podotkol Kováč. Napr. mechanizovaný prápor z Michaloviec cvičil zhruba s 240 tohto roku regrutovanými vojakmi.
Nové nábory sú kvalitnejšie, prijímané osoby sú zodpovednejšie vo vzťahu k povinnostiam v Ozbrojených silách. Podľa Kováča poklesol aj počet prípadov porušení vojenskej disciplíny.
Celkovo mb úlohy tretieho výcvikového obdobia splnila. V záverečnej štvrtej fáze výcvikového roku má sa uskutočniť v novembri na Lešti rotné taktické cvičenie s bojovou streľbou mechanizovaného práporu z Trebišova a odborno-taktické cvičenie ženijnej roty. \"Týmito zamestnaniami splníme plán všetkých taktických cvičení na tento rok, ani jedno sme nezrušili, \" konštatoval veliteľ. Podľa neho v posledných rokoch mb cvičí podstatne viac ako napr. v rokoch 1995 až 1997.
(jj)
 

Vyberte región

mark